Az 5 fő elem

A kínai asztrológiában 5 fő elemet különböztetünk meg. Ehhez az 5 fő elemhez tartozik 12 állatövi jegy. Ezek töltése az öt fő elemre vezethető vissza.
A fő elemek a tűz, víz, föld, fém és fa. Mind az öt elem rendelkezik Jin és Jang töltettel. A Jin nőiesebb, gondolkodóbb, befelé forduló energiákat hordoz, míg a Jang férfiasabb, cselekvőbb, kifelé forduló energiákat rejt magában.

Jang Tűz

   Minden változás előre mutató és az egyén fejlődését szolgálja.Egy Jang tűz embernek ezt elfogadni és megérteni az egyik életfeladata.Kedves, kellemes, vidám kisugárzású, mindenkire egyformán tekint.Alapvetően pozitív a hozzáállása az élet dolgaihoz. Rendkívüli módon őszinte, a diplomácia nem a legnagyobb erőssége. Kicsit hirtelen, lobbanékony.Haragja, mint a tavaszi zápor, amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is megy.  Rutinorientált ember, a kialakított rendszereihez tartja magát. Ezek a szokások mindenre kihatnak, a felmerülő problémákat is ugyanúgy szeretné megoldani még akkor is, ha ez nem megy, így hibáiból nehezen tanul. Örömmel van a társaság középpontjában, játszva vonja magára az emberek figyelmét. Bár szereti a társaságot, azonban privát dolgaiba keveseket avat be, kicsi az a réteg, akik igazán közel tudnak kerülni hozzá. Módfelett erős egoval rendelkezhet, ami nem minden helyzetben válik előnyére. Megszámlálhatatlan téma érdekli, tudása inkább felszínes, a dolgok legmélyére nincs türelme leásni.   A munkában képes önállóan és csapatban is jól dolgozni, ám a kialakított rutinján ezen a téren sem szívesen változtat.  A munkamániások csoportját erősíti, a két végén égeti a gyertyát, a pihenésre neki tudatosan oda kell figyelnie. Mondanivalója megfogalmazására nagy gondot kell fordítania, sajnos simán megbánthat másokat. Igazán kedveli a dicséreteket, a pozitív értékelést, ezektől munkája még jobb lehet, az egoja meg nagyobb. :)   Párjával odaadó, szenvedélyes, igazi lepedőakrobata, aki magasfeszültségen éli a párkapcsolatát. A változást azonban itt sem viseli jól, szereti a biztonságot, a megszokott dolgokat követi.   Gyermekként túlzottan őszinte, amit a felnőttek általában elnéznek neki kedves, mosolygós kisugárzása miatt. Kisgyermekkorban hajlamos a hisztire, nemtetszését nem tudja, de nem is akarja elrejteni. Lobbanékonysága már itt megmutatkozik, hirtelen akar valamit, beleveti magát, majd az érdeklődése ugyanolyan gyorsan el is múlik.

Read more »

Jin Víz

   A Jin víz napon született ember rendkívül intuitív, fejben él, egyszerre több mindenen jár az esze, kicsit nyughatatlan típus. A nők megjelenése jórészt igen nőies, csinos. A Férfiaknál általában érzékenységben nyilvánul meg a Jin erő, valamint sok nő veszi őket körül. Hallgat a megérzéseire.   Kiemelten fontos neki, hogy folyamatosan fejlessze önmagát, erősítse önuralmát, koncentráltságát, mivel így belső sugallatai tisztulnak és hangulatingadozásai csökkenek. Jön-megy, főleg gondolatban kalandozik el. Rengeteg ötlete van, ám azok megvalósításához komoly elszántság kell.Kell mellé valaki, aki összeszedetté teszi őt, vagy egy jó napló, amit folyamatosan vezethet. Erős megérzései ellenére materialista szemléletű. Alapvetően introvertált személyiség, gyakran húzódik vissza saját világába. Meglehetősen empatikus, mások számára nehezen kiszámítható jellem.   A munkában felettébb kreatív, újító és egyedi. Csapatban zökkenőmentesen tud tevékenykedni. Törekszik az egyenrangú kapcsolatokra, így munkatársaival jól kijön. Teljesítménye erősen függ a hangulatától, érdemes fókuszáló gyakorlatokat végeznie.   Partnerére odafigyel, könnyen ráhangolódik a másikra, akár tudatos rá, akár nem. Gyengéd, igazán tud szeretni. A hangos vitákat és szappanopera jellegű veszekedéseket nem tűri el. Párját nem korlátozza, a „Most mire gondolsz?” kérdéssel ki lehet kergetni a világból.   Gyermekkorában is érzékeny, befelé forduló típus. Sok figyelmet, szeretetet és törődést igényel, a kiabálást nagyon rosszul viseli. Szülőként segíthetjük megérzései fejlesztésében és arra, hogy mindig hallgasson belső hangjára.

Read more »

Jin Fa

   A Jin Fa ember fő feladata, hogy másoktól független, erős személyiséget alakítson ki, majd környezete számára empatikus, manipulációktól mentes útmutató váljon belőle.    Diplomatikus megfogalmazások, kompromisszumkészség, rugalmasság, ezek mind a Jin Fa embert jellemzik. Ő az igazi békítő, tárgyaló, aki kivételes kommunikációs képességekkel rendelkezik. Törekszik az egyensúly megtartására és amennyire lehet, kerüli a konfliktusokat. Visszafogottnak látszik, ám igen határozott jellem. Jól kiismeri az embereket és érzi, hogy kinél meddig mehet el, így a legtöbb esetben nem ütközik ellenállásba, amikor célja eléréséről van szó. Kitartó típus, ő az az ember, aki igazán hatni tud a környezetére. Alacsony szinten befolyásolható, gyenge az önbizalma. Hajlamos feladni elveit a békesség kedvéért és hagyja, hogy mások döntsenek helyette.A másik megjelenési forma, amikor önző céllal ő maga manipulál másokat.   A munkában jobban szeret a háttérből irányítani, nem való neki a frontvonal. Kiegyensúlyozott légkör kialakítására törekszik, a nyílt vitákat kerüli.Az esetleges rossz híreket kifinomultan, különösen óvatosan tudja tálalni, bár ez számára sokszor megerőltető feladat. Szerfelett találékony, a legtöbb helyzetben feltalálja magát. Ha nem tud kiállni magáért, ő lesz az az ember, akire mindent rásóznak, túlvállalja magát, majd az elfojtott feszültséget hazaviszi.   Párkapcsolatban szintúgy alkalmazkodó, kompromisszumkész.A számára biztonságos környezetben előjön vezető énje és képes láthatatlanul irányítani a szálakat.    Gyermekkorában túlzottan szeretne környezetének megfelelni.Könnyen befolyásolható, így érdemes odafigyelni, hogy milyen társaságban mozog. Nem árt az önbizalmát tudatosan növelni és megtanítani neki helyesen használni a benne lévő vezetői adottságokat.

Read more »

Jang Fa

A Jang Fa ember védelmező, őszinte, egyenes, kreatív, jó vezetői képességekkel rendelkezik. Élete során ő fejlődik a legtöbbet. Kiemelten fontos neki a státusz, az elismerés és hogy sikeres legyen. A fejlődés mindig lassú, alig látható, előfordulhat, hogy kívülről makacsnak és merevnek érezzük őt. Amikor valamit elhatároz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy véghez is viszi terveit. Nem szereti, ha ellenállásba ütközik, alacsony szinten akaratos, változásra képtelen és nyomulós lehet. Számára elengedhetetlen, hogy mindig, mindenre elég ideje legyen, ne siettessük őt. Erősen kötődik az otthonához, családjához még akkor is, ha a körülmények nem felhőtlenek. Lényeges, hogy mások mit gondolnak róla, a társaság kedvéért hajlamos olyat tenni, ami egyébként távol áll tőle. Rengeteg ötlete és terve van, a megvalósítás azonban nem az erőssége, nem a legkitartóbb típus.   A munkahelyén, ha vezetői pozícióban van, jól jön mellé egy asszisztens.Határozott, vezető típus, tud egyedül is dolgozni, ám csapatban, emberek mellett jobban teljesít. Ha ő előrejut, viszi magával a számára fontos embereket is.Teherbírása gigászi, sokszor magára vállalja mások problémáit.Igényli a saját teret, a fejlődés lehetőségét, olyan helyen tud hosszútávon maradni, ahol ezekre lehetősége van.   Párkapcsolatban az egyik leghűségesebb típus, tartja magát ígéreteihez. Egyenes, lényegre törően kommunikál, nem kertel és ugyanezt várja el társától.Érzéseit nem önti szavakba, ezért párja sokszor érezheti őt zárkózottnak.Mélyreható, erős kötelék kialakítására képes, ezért egy szakítás jobban megviselheti az átlagnál.   Gyermekként is már elszánt, akaratos. Elképzeléseit, ötleteit mindenen keresztülviszi. Fiatal korától határozott véleménye van a dolgokról.Szeret irányítani, ám csoportban könnyen beilleszkedik és alkalmazkodik.Igényli a társaságot. Az önfegyelmet tanulnia kell, a szülőknek érdemes erre tudatosan odafigyelni, nem szabad hagyni, hogy könnyen feladja a dolgokat.A Jang fához tartozó állat: Tigris

Read more »

Jang Víz

   Egy Jang Víz szülöttnek meg kell tanulnia uralnia saját erejét. Mély gondolatai vannak, az élet legfontosabb kérdései, összefüggései foglalkoztatják.A külvilág számárra kiismerhetetlen, sőt sokszor szerettei is rácsodálkoznak mennyi minden rejlik belső világában és mennyi mindent nem tudnak róla.Egyfajta kettősség jellemzi, egyszer könnyed és laza, másszor pedig komoly és visszahúzódó. Filozofikus, nyitott az alternatívákra és egyben rendkívül racionális. Élete minden területén precíz tud lenni, jól végig tudja gondolni a dolgokat, ám érzelmei, szétszórtsága, türelmetlensége az útjába állhat.Jellemző rá az ár-apály személyiségi. A Jang Víz ember mer nagyot álmodni és megvalósítani azt, azonban az egyensúly megtartása felettébb fontos.   Saját törvényei, szabálya szerint szeret élni, nem tűri, ha korlátozzák, ez az élete minden területére igaz. Ha érzelmei felett elveszíti a kontrollt, kiönt, mint a cunami, ezzel nem kímélve semmit és senkit. Kulcsfontosságú, hogy érzelmi világa felett tudjon uralkodni. Emberi kapcsolatai letisztultak, törekszint a korrekt viselkedésre, nem szereti a felesleges fecsegéseket.   A párkapcsolatban inkább racionálisan dönt, a szerelmet intellektuálisan közelíti meg. Rendkívül független, önállóságára, szellemi és fizikai szabadságára akkor is igényt tart, ha már elkötelezte magát valaki mellett.   A munkahelyi életben szeret hozzáértő emberekkel együtt dolgozni, ám egyedül is megállja a helyét. Ezen a területen szintén kerüli a zavaros dolgokat. Itt is érvényes, hogy meg tudja tartani mozgásterét, szabadságát. Kommunikációs képességeit kiválóan tudja alkalmazni.   Gyermekként barátságos, nyitott, igen önálló. Igazi örökmozgó és felettébb kíváncsi természet. Szívesen kísérletezik és próbál ki új dolgokat.Rá ész érvekkel lehet a legjobban hatni, a tekintélyelvű nevelés nem a legjobb választás. Bizonyítási vágya erős. A legjobb akar lenni és ha nem sikerül neki,ez erős frusztrációt válthat ki belőle.A Jang Vízhez tartozó állat: Patkány

Read more »

Jang Fém

Jang Fém típus: „Edzetlen acélból az életerős, védelmező harcosig”.   Aki Jang Fém napon született, érzelmileg zárkózottabb, nem szívesen osztja meg a külvilággal legbelső érzéseit. Az erkölcs, tisztesség és becsület alappillérei a Jang fém ember életének. Alacsony szinten ezek folyamatos megsértése, átlépése jelenhet meg.  Az átlagnál nagyobb mentális és fizikai erővel rendelkezik, hogy kiállja az élet próbáit és védelmezni tudjon másokat is. Határozott, véleményét nem rejti véka alá. Barátaira szövetségesként tekint, akikkel együtt szállhat szembe az élet kihívásaival. Érzései kimutatását gyakran gyengeségként éli meg és keveseket enged be maga mellé. Noha érzelmileg zárkózott, mégis hatalmas szíve van és önfeláldozó szeretteivel szemben.Magas szinten élve életét kiáll a nemes célokért, támogatja a gyengébbeket.    Munkáját szereti egyedül, a saját szabályai és tempója szerint végezni. Erőn felül képes teljesíteni és gyakran kerül védelmező szerepbe. Amikor feladatát saját ügyként kezeli, hajlamos rivalizálni.   A párkapcsolatban társa mellett kiáll, rá szintén szövetségesként tekint. Ha elárulva érzi magát nehezen bocsát meg és hosszú idő, mire újra elnyerik bizalmát.   Gyermekként nem ijed meg a kihívásoktól, igen bátor. Csoportban általában vezetői szerepben van, ám a külső mögött gyengédség rejtőzik. Az ő önbizalmának erősítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni, különben később belemehet vakmerő dolgokba csak azért, hogy bizonyítson. A Jang Fémhez tartozó állat: majom

Read more »

Jin Fém

Milyen egy Jin Fém napon született ember?   Szembetűnő, akár tudatos rá, akár nem, ő mindig kitűnik a tömegből. Visszafogottsága vagy éppen látványos stílusa miatt a körülötte lévők felfigyelnek rá. Ő nem tud elveszni a tömegben, inkarnációs feladata, hogy megélje a figyelmet és olyat hozzon létre, amit megmutathat a külvilágnak. Rendkívül kreatív, egy kicsit mindig máshogy közelíti meg a dolgokat. Amiben jól érzi magát, abban tud remekelni. Jelentős belső hajtóereje van, folyamatosan képzi magát és szeret új dolgokat tanulni.   A munkáját jól elkülöníti a magánélettől, gyakran vezetői szerepben van, vagy valamivel kitűnik a munkatársai közül. Nagyon jól tud csapatban dolgozni, ám ügyelnie kell arra, hogy ne rivalizáljon. A körülötte és vele dolgozó emberekkel sikeresebb lehet, ezt fontos szem előtt tartania. Remek kapcsolatteremtő képessége van, mindenkivel megtalálja a közös hangot. Vannak olyan feladatok, amiket nem szeret és nem is szívesen csinál meg. Nagyon alapos jegy, a munkáját nagy odaadással végzi el. Számára fontos, hogy mit gondolnak róla mások. Sajnos ez gyakran hátrányt jelenthet a magánéletében is.   Egy Jin Fém napon született illetőnek nagy elvárásai vannak másokkal, de saját magával szemben is, nem éri be akármivel. Igen szorgalmas, ezzel eléri, hogy a többi ember felnézzen rá. Számára a belső értékek és a külső megjelenés egyaránt létfontosságú. Általában divatosan öltözködik, jó ízlése van. A saját hibáit nehezen ismeri el, így amikor ezzel szembesítjük, hagyjuk neki időt a dolgok átgondolására. Szereti a minőségi, egyedi dolgokat. Jó megérzései vannak. Gondolkodása szervezett, azonban, ha saját magáról van szó, képes rossz döntéseket hozni érzelmi felindulásból. Erősnek tűnik és magabiztosnak, de ha túl nagy ellenállásba ütközik, inkább elegánsan visszavonul.   Első látásra talán távolságtartó, visszahúzódó, ám igen romantikus és érzelmes ember rejtőzik a külső mögött. Idő kell neki, hogy valakit beengedjen a belső szférájába, viszont megéri kivárni azt az időt. A párkapcsolatban szenvedélyes, szereti megadni a módját az együttléteknek is. Finoman kezdeményez, nem tolakodó. Nála a kapcsolat egyik alappillére a kölcsönös tisztelet.   Szülőként nagyon lényeges a számára, hogy büszke lehessen csemetéire, ennek érdekében hiánytalanul támogatja őket. Kiemelten fontos, hogy elfogadja gyermekei döntéseit és ne keltsen megfelelési kényszert bennük.   Gyermekkorban nélkülözhetetlen a valódi jelenlét és dicséret a szülők részéről. Ha ezt nagy mértékben megkapja, felnőttként gond nélkül meg tudja mutatni hozott képességeit. Kellő önbizalom hiányában összehasonlító és versengő lehet. Korához képest érettebb, komolyabb a viselkedése.A Jin Fémhez tartozó állat: kakas

Read more »

Jang Föld

   A Jang Föld napon született emberek sok esetben az állandóság megtestesítői. Rendíthetetlenek és törekszenek a stabilitás kialakítására, megtartására az élet minden területén. Nehezen változtat a dolgain legyen az munka vagy párkapcsolat. Ha több a föld elem a képletben, akkor ez fokozottan nehezíti az életét. A Jang Föld elem érzelemközpontú, így, ha valami lelkesíti nagyon gyorsan képes döntést hozni. Más esetben időre van szüksége a döntésekhez. Mivel szereti a biztonságot és állandóságot, hajlamos megrekedni és beleragadni olyan dolgokba, amik nem viszik előre az életben. Amennyiben rosszra fordul a helyzete és számára kifejezetten negatív dolgok történnek, azok azért vannak, hogy őt kimozdítsák és előre vigyék az életben, azaz, hogy változtasson.Szeret maradandót alkotni, a meglévő dolgaiból ki tudja hozni a maximumot.    A párkapcsolatban szintén a stabilitásra törekszik, jelentős szerepet játszik az otthona az életében. Ha az otthonában minden rendben van, biztonságban érzi magát, akkor az élet minden területén magabiztosan tud haladni előre. Hajlamos korán megállapodni. A társa az otthona részéve válhat, tehát a biztonsága részéve. Magas szinten párját nem korlátozza, azonban alacsony szinten elkényelmesedhet és birtoklóvá válhat. Érzéseit nehezen önti szavakba, inkább tettekben mutatja ki szeretetét. Kiáll szerettei, családja mellett.    A munkájában kedves és barátságok, azonban a magánéletét nem beszélni ki. Kollégái szeretnek tőle kérdezni, gyakran keresik meg. Kitartóan dolgozik, hihetetlen munkabírása van. Sokszor feladja a leckét másoknak munkaszeretete és magas teljesítménye miatt. A változtatás ezen a területen sem az erőssége. Tehetsége van egy munkahelyen maradni évekig még akkor is, ha nem érzi jól magát. Szüksége van az önállóságra, amikor folyamatosan kérdeznie kell, feszültté válik.   A Jang Föld gyermek életében lényeges a támogató családi háttér. Az otthon biztonsága adja az önbizalma alapját. Könnyen beilleszkedik bárhova. Ha valamit igazán a fejébe vesz, makacs és eltántoríthatatlan. Időre van szüksége megszokni az új helyzeteket, sőt, kifejezetten előre szólni kell neki a változásokról.A Jang Földhöz tartozó állatok: Sárkány, Kutya

Read more »

Jin Föld

  Ha Jin Föld napon születtél, ez az energia az eszenciád. A Jin Föld ember kiemelkedően tehetséges, azonban tehetségét ritkán veszi észre, saját maga előtt rejtve marad. Ezzel az energiával rendelkező embereknek meg kell tanulniuk kihozni magukból a kincset és meg kell tanulniuk bízni önmagukban. Az önbizalom növelése, erősítése kiemelten fontos már gyermekkorban. Kell mellé egy segítő, legyen az a társa, barátja vagy családjának bármeny tagja, aki finoman emlékezteti a benne rejlő értékekre.  Ez az elem rendkívül gondoskodó, odaadó, önzetlen, alkalmazkodó, tehetséges és békés. Hatalmas teremtő ereje van, azonban ha ezzel nincs tisztában elvész a lehetőség. Amennyiben sok a föld elem a képletben, alacsony szinten lustává teszi az embert. Szereti az egyenes dolgokat, kicsit idealista és mindenről konkrét elképzelése van. A konfrontáció nem a kedvenc tevékenysége, amennyire lehet, kerüli. Szereti, ha van vele valaki, a Fa elem kifejezetten segíti. Alacsony szinten akár társfüggő is lehet, azonban valós szüksége nincs másokra és mindenre képes egyedül is. A komfortzónát nehezen hagyja el. Nagy álmai vannak, megfelelő biztatással mindent meg tud valósítani. Első ránézésre nem vált ki erős érzelmeket másokból, ereje a felszín alatt rejlik. Párkapcsolatban szereti, ha párjával közös céljaik vannak. Módfelett odaadó párjával és gyermekeivel. Szereti ha szükség van a segítségére, szívesen segít másoknak, szociális érdekeltség van benne. Sokszor elfelejti saját magát.  A Jin Föld gyerekekre különösen kell figyelni, extra lelkesítést és gondoskodást igényelnek. Érzékenyek, könnyen elveszítik az önbizalmukat, így érdemes rendszeresen emlékeztetni őket az értékeikre és erősségeikre. A Jin Földhöz tartozó állatok: Bivaly, Kecske.

Read more »